S T R A V O V Á N Í

 

Stravování považujeme za velice významnou složku zdravého vývoje a růstu, neboť:

  • trávicí orgány se "učí své práci"
  • stravou bohatou na životní síly, tzv. živou stravou, jsou podpořeny trávicí procesy a zároveň aktivováno rozvíjející se myšlení;
  • jsou položeny základy budoucího zdraví a kondice;
  • jsou vytvářeny stravovací návyky pro budoucnost.

Odtud také vyplývá naše zodpovědnost za zdravý psychický i fyzický vývoj našich dětí. Dosáhnout jej lze dostatkem "živé"  pozornosti, lásky a také prostřednictvím "opravdových" pokrmů. (Dnes je již obecně známo, jak hluboce na zdraví i chování dětí působí potraviny a nápoje s obsahem chemických barviv a konzervantů  - narůstající neklid a nesoustředěnost se může překlopit až do hyperaktivity. Umělá sladidla - např. aspartam - ve žvýkačkách a "light" potravinách mohou umocňovat astmatické a ekzematické potíže. Atd. atd...

STRAVOVÁNÍ U NÁS

Při poskytování stravování v naší ekoškolce uplatňujeme zásady zdravé výživy pro děti předškolního věku. V minimální míře nabízíme produkty ze sóji a kukuřice, pokrmy obsahující rafinovaný cukr, kombinaci mléčných výrobků s ovocem. Kravské mléko se k dětem dostává v podobě sýrů, jogurtu, tvarohu, zakysané smetany...

SVAČINY

S vědomím důležitosti kvalitní výživy pro zdravý duševní i tělesný vývoj dětí nabízíme dopolední svačiny převážně v podobě obilných kaší. Jsou lehce stravitelné a poskytují potřebnou plnohodnotnou výživu.

pondělí

úterý

středa

čtvrtek

pátek

kaše rýžová

kaše špaldová

kaše jáhlová

kaše ovesná

žitný chléb

K jejich přípravě používáme rostlinná mléka (rýžové, mandlové, kokosové...), čerstvé máslo. K dochucení je v přiměřeném množství použit med od místních včelařů (bez přidání antibiotik), sirupy (datlový, agáve, rýžový), sušené ovoce, ořechy, jablečné pyré, džem...    

Svačina je vždy doplněna o čerstvé ovoce nebo zeleninu.

PŘESNÍDÁVKY

K odpoledním přesnídávkám dětem nabízíme:

  • neslazené plnotučné mléčné výrobky (zakysaná smetana, jogurt, tvaroh) doplněné čerstvou zeleninou, ořechy...;
  • chléb - dáváme přednost žitnému nebo špaldovému. Jsou stravitelnější než pšeničný či pšeničnožitný. Podáváme s máslem, marmeládou, pomazánkami (rybí, tvarohovo zeleninové), čerstvým ovocem, zeleninou.
  • Většina surovin (mouka, sůl, vločky atd.), zeleniny a ovoce pochází z ekologicky kontrolovaného zemědělství (bez GMO).

 

OBĚDY nám dováží společnost Gastro Vondráček. Rovnoměrně podáváme masové a vegetariánské pokrmy.

PITNÝ REŽIM  - důležitou součástí zdravého vývoje je dostatek tekutin. Nabízíme vodu kohoutkovku (z kohoutku) a bylinné čaje - mnohdy ochucené medem a citrónem.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zajímavé rady-porady, jak a co dětem podávat, lze nalézt v níže uvedené literatuře.

 


 

Jak to u nás "chodí" ? Prohlédněte si video ...

youtu.be/iEEKgPppFzU